landelijkwonenBescherm jouw tuinplanten tegen de winter

17-01-2014 11:46

Onze tuin- en kuipplanten zijn onder te verdelen in winterharde en niet-winterharde tuinplanten. Winterharde planten kunnen tegen een temperatuur onder nul en laat je in de winter gewoon buiten staan. De voet of de bladeren van niet-winterharde tuinplanten die in de vaste grond staan, pak je in de winter in met hooi of isolatiefolie en kuipen en bloempotten overwinter je het best in een hobbykas.


Natuurlijk een hobbykas

Het is beter voor je planten om ze in een hobbykas te laten overwinteren dan in een garage of op zolder. Vaak is de garage te donker en krijg je allerlei witte uitlopers en op zolder is het vaak te warm en komen je tuinplanten niet echt in hun winterrust. In een hobbykas daarentegen is het koud genoeg om niet vervroegd uit te lopen, hebben de planten genoeg vocht en maken ze de natuurlijke licht- en donkeruren mee. Zo zullen de planten in de koudste maanden hun natuurlijke rustperiode doormaken en op het moment dat de dagen weer langer worden, komen je planten juist op tijd voor de lente weer tot leven.

Jaarlijkse verjongingskuur

Snoei aan het begin van de winter je overwinteraars nooit meteen helemaal kort. Onwillekeurig kan het ook in de kas wel eens vriezen of door juist warme dagen kan er wat rot aan de takuiteinden optreden. Voordat je tuinplanten de hobbykas uitgaan, geef je ze nieuwe aarde en snoei je de takken tot op de gewenste lengte terug. Knip te grote wortelkluiten een beetje bij en indien nodig geef je de plant een grotere pot. Door op deze manier je planten in je hobbykas te beschermen en ze in de lente een verjongingskuurtje te geven, zal je jaren van gezonde bloemrijke planten kunnen genieten.