landelijkwonenEen hekwerk in de tuin

14-08-2015 09:52

 


Een hekwerk in de tuin kan voor verschillende redenen geplaatst worden. Het plaatsen van een mooi sierhekwerk kan ervoor zorgen dat de tuin er ‘af is’. Daarnaast zorgt een hekwerk voor een extra beveiliging van de woning.


Veel mensen zien een hek echter puur en alleen om als een functioneel hulpmiddel, waarmee twee tuinen van elkaar worden gescheiden of om ongewenste personen of dieren te weren. Een puur en alleen functioneel hekwerk is vaak niet de mooiste oplossing. Een gaashekwerk werkt bijvoorbeeld ideaal om ongewenste bezoekers buiten te houden, maar in een mooi ontworpen en onderhouden tuin is dit toch een beetje een domper. Een sierhekwerk kan een mooie oplossing zijn om de tuin op een mooie sierlijke manier te omheinen.


Hoe kies je een hekwerk voor in de tuin?


Bij het aanvragen voor een offerte voor een hek, zul je van te voren rekening moeten houden met je budget. Wat wil je ongeveer uitgeven en waar moet het hekwerk allemaal aan voldoen? Ga bij jezelf na of je een sierhekwerk wilt plaatsen voor de sier om daarmee duidelijk de erfafscheiding af te geven, of moet het hekwerk echt dienen om indringers buiten te houden? Voor erfafscheiding kan eventueel een laag sierhekwerk worden geplaatst. Een hekwerk met een beveiligingsfunctie zal sowieso wat hoger zijn, zodat het voor indringers lastig wordt om over het hek te klimmen. Daarnaast zijn er allerlei andere mogelijkheden en opties bij het kiezen van een hekwerk. Moeten er poorten in het hekwerk komen? Moeten deze poorten elektrisch te bedienen zijn? Wil je een gietijzeren hekwerk, aluminium of ander materiaal? Bij het plaatsen van een hekwerk kun je allerlei kanten op, zo zijn er zelfs mogelijkheden om bij een siersmid een hekwerk op maat te laten maken. Zo worden er voor bedrijven of grote landgoeden wel eens poorten ontworpen waarbij het bedrijfslogo of het familie wapen in de poort wordt verwerkt! Zet voordat je een offerte gaat aanvragen alles goed voor jezelf op een rijtje, zodat je precies kunt aangeven wat precies je wensen zijn en je niet op het moment iets anders wordt aangepraat.


Metalen of houten hekwerken


Naast se bovengenoemde mogelijkheden voor een gietijzeren of aluminium hekwerk zijn er natuurlijk ook mogelijkheden om voor andere metalen of hout te kiezen. Zowel metalen als houten hekwerken kunnen eventueel ook worden gecombineerd met verticale dragers van steen of beton. De kwaliteit van een houten hekwerk zal met name door de weersinvloeden wat sneller onderhoud nodig hebben. Het voordeel van een houten hekwerk is wel dat het erg mooi aansluit bij een natuurlijke en landelijke tuin.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met goverssierhekwerk.nl