landelijkwonenEen kantoor aan huis

17-08-2015 15:21

 

Thuiswerken wordt steeds populairder. Zowel mensen die voor een baas werken als zelfstandige ondernemers kiezen steeds vaker voor het werken vanuit huis. Mede de technologische ontwikkelingen zoals laptops, internet en cloud oplossingen maken het mogelijk om vanuit thuis hetzelfde werk te verrichten als op kantoor. Veel flexwerkers of zzp’ers werken thuis in een apart hoekje ingericht in de woonkamer of een andere ruimte in de woning. Om zo efficiënt mogelijk te werken en ook om bijvoorbeeld opdrachtgevers of zakenrelaties te kunnen ontvangen is het gewenst om een aparte ruimte te hebben. In een landelijk woning in een landelijke omgeving is een aanbouw voor een kantoor aan huis een goede optie. Hieronder enkele tips waar je aan moet denken bij het bouwen van een kantoor aan huis.


Bouwtekeningen maken voor bouwvergunning aanvragen


Om een kantoor aan huis aan te bouwen, zul je een bouwvergunning moeten aanvragen. Hiervoor zul je eerst bouwtekeningen moeten laten maken. Bij het maken van de bouwtekeningen is het verstandig om rekening te houden met de lichtinval. In een kantoorruimte is voldoende natuurlijk licht nodig, hou dus rekening met de zon, schaduw en het plaatsen van voldoende ramen. Daarnaast gebruik  je in een kantoor vaak verschillende elektrische apparaten, zorg dat er bij de bouwtekeningen ook rekening wordt gehouden met stopcontacten, telefoon en internetaansluitingen etc. Hou ook rekening met goede ventilatie mogelijkheden of mogelijkheden om ramen te openen, het is belangrijk dat er voldoende frisse lucht binnen kan komen. Heb je ooit plannen om uit te breiden en het kantoor met meerdere mensen te bemannen, dan moet er zeker goede ventilatie en luchttoevoer zijn.


De ruimte

De ruimte van een aanbouw voor een kantoor aan huis is erg bepalend. Hoeveel ruimte heb je beschikbaar en hoeveel ruimte heb je nodig? Wil je een kantoor met volledige kantoorinrichting, waaronder 1 of meerdere bureaus, opbergkasten en zelfs een vergadertafel. Of wil je gewoon een basic inrichting met een bureaustoel, bureau en computer? Wil je het kantoor met meerdere mensen kunnen bemannen, wil je zakenrelaties aan huis kunnen ontvangen? Dat zijn allemaal zaken om rekening mee te houden bij het bepalen van de oppervlakte van het kantoor. Kijk naar hoeveel ruimte je nodig denkt te hebben, maar ook naar de beschikbare ruimte.


Inrichten van het kantoor


Wat voor inrichting heb je precies in gedachte voor het kantoor? Probeer wat ideeen op te doen op relevante websites of winkels. Bekijk prijzen van kantoormeubilair bij webshops zoals Officetopper.com en laat je goed inlichten over wat je allemaal nodig hebt. Zorg in ieder geval voor ergonomisch verantwoorde kantoormeubelen zodat je rugklachten kunt voorkomen. Heb je een maal een idee hoe je alles wilt inrichten, bekijk dan ook of dit in het ontwerp past en kijk waar eventueel aanpassingen mogelijk zijn.