landelijkwonenHouten vloer of toch een laminaatvloer

30-09-2013 09:38

Vroeg er werd een laminaatvloer altijd gezien als een goedkopere variant van een echte houten vloer. Veel mensen hebben dit idee nog steeds. Het is alleen zo dat er tegenwoordig laminaat wordt gemaakt wat bijna niet meer te onderscheiden is van een echte houten vloer.  Soms wordt er ook gekozen voor een parketvloer. Dit is een soort tussenweg doordat deze vaak wel gedeeltelijk of helemaal uit hout bestaat. Toch is het voor de meeste mensen die landelijk wonen en exclusief willen zijn, toch meer vanzelfsprekend dat ze voor een echte houten vloer gaan.

Houten vloer

Het voordeel van een houten vloer is zijn levensduur. Wanneer de kwaliteit en onderhoud goed zijn kan dat variëren van 10 tot 60 jaar. Vroeger werd hout gebruikt als een dragende constructievloer. Tegenwoordig wordt hij echter enkel gebruikt als vloer afwerking. Het nadeel van hout is dat het gevoelig is voor werking en niet goed bestand is tegen vlekken. Wel kan hij worden opgeschuurd zodat de beschadigingen vrijwel vervallen.

Laminaatvloer

Laminaat is geen echt hout, maar bestaat uit geperste platen. De toplaag is kunststof waardoor het zeer onderhoudsvriendelijk is. Tegenwoordig is laminaat bijna niet meer te onderscheiden van een echte houten vloer. Ook is het bestand tegen vlekken en kan je het gemakkelijk zelf leggen.

Het nadeel van deze vloer is dat de maximale levensduur slechts 30 jaar is. Wel is het voordeliger in aanschaf.