landelijkwonenNieuwe trend: De Schotse Hooglander als huisdier

30-08-2013 10:10

Steeds vaker zie je ze terug in Nederland. Imponerende runderen waarvan maar weinig mensen weten wat het precies zijn. Een ding is duidelijk. Het zijn indrukwekkende dieren. Deze dieren zijn Schotse Hooglanders, familie van de Nederlandse melkkoe. De meest voorkomende kleur is roodbruin, maar soms komen ze ook zwart voor of beige-kleurig. 

Schotse Hooglander als hobby

De Schotse Hooglanders geven je veel plezier wanneer je ernaar kijkt. Daarnaast zijn het vriendelijke dieren. Wanneer ze genoeg ruimte hebben hoeven ze alleen in de winter bij gevoerd te worden. De weide kan je met een simpele afrastering geschikt maken voor de dieren. Tevens doe je de dieren goed met bijvoorbeeld een stukje bos. Het geeft beschutting en ze kunnen er tegenaan schuren. Dit doen ze zodat de  vacht er in de zomer makkelijk afvalt. Dit veroorzaakt ook de nodige jeuk.

Daarnaast houden deze dieren erg van verkoeling in het water. Wanneer er geen vijver aanwezig is zorg dan voor een andere manier van verkoeling middels water.

Verzorging

De Schotse Hooglander heeft maar weinig verzorging nodig. Het tam maken kost wel veel tijd maar is mogelijk. Omdat ze kuddedieren zijn is het altijd nodig om minimaal 2 dieren bij elkaar te zetten. Verder hebben ze weinig verzorging nodig wanneer je zorgt voor een geschikte omgeving. Dan kan de Schotse Hooglander heel goed voor zichzelf zorgen.