landelijkwonenOp welke manieren kun je je woning isoleren?

18-12-2015 09:43

Nu de winter volop aan de gang is, bekijken mensen met een ongeïsoleerde woning naar mogelijkheden om het binnenshuis behaaglijk te krijgen. Maar soms kan het lastig zijn om te bepalen welke isolatievorm nu eigenlijk het meest geschikt is om het gewenste resultaat te krijgen. Daarom zullen we in dit artikel een aantal isolatievormen met je bespreken.

Vloerisolatie

 

Wanneer je last hebt van een koude vloer en je rondom het vloeroppervlak last hebt van tocht, dan is vloerisolatie een prima keuze. Voor veel mensen is het echter lastig om te bepalen of ze nu de vloer of de kruipruimte (die direct onder de vloer ligt) moeten isoleren. Het antwoord op deze kwestie is vrij simpel: wil je meer wooncomfort en dus een warmere vloer? Dan is vloerisolatie de betere keus.

Kruipruimte isolatie

 

Kruipruimte isolatie zorg, net zoals het isoleren van de vloer, voor een warmere vloer en minder tocht rondom het vloeroppervlak. Echter, wanneer je last hebt van vocht in de kruipruimte, dan is het isoleren van de kruipruimte een betere oplossing dan het aanbrengen van isolatiemateriaal onder de vloer. Daartegenover staat wel dat een geïsoleerde ruimte onder je woning minder wooncomfort oplevert dan vloerisolatie.

Spouwmuurisolatie

Redenen om voor spouwmuurisolatie te kiezen, zijn onder andere het tegengaan van kou- en tocht dat via de buitenmuren je woning binnenkomt. Daarnaast zorgen geïsoleerde spouwmuur ervoor dat schimmels niet langer vrij spel hebben om op je muur te kunnen groeien.

Dakisolatie

Dakisolatie is verreweg de meest efficiënte isolatievorm! Met een geïsoleerd dak kun je enorm besparen op je energierekening. Dat komt namelijk doordat de warmte in je woning altijd naar boven zal stijgen. Dit betekent dat wanneer je een ongeïsoleerd dak hebt, de warmte je woning snel kan verlaten en daardoor de kachel steeds opnieuw zal moeten aanslaan om je woning aangenaam warm te houden. Met dakisolatie voorkom je dus dat de warmte je woning snel kan verlaten en kun je een fikse besparing op je energierekening realiseren. Bedenk echter wel dat je met enkel een geïsoleerd dak tochtproblemen rondom het vloeroppervlak of vochtoverlast dat te maken heeft met een vochtige kruipruimte nog niet hebt oplost. Maar dat je met dakisolatie een enorme besparing kunt realiseren staat als een huis!

De combinatie van isolatievormen is het beste

Vaak heb je de problemen in je woning met een enkele isolatievorm nog niet opgelost en zul je meerdere isolatievormen met elkaar moeten combineren om het gewenste resultaat te kunnen realiseren. Wanneer je overweegt om je huis op meerdere onderdelen te laat isoleren, is het zinvol om bij meerdere partijen een offerte op te vragen voor het uitvoeren van al de isolatieklussen. Op die manier kun je mogelijk een fikse korting bedingen en daarmee de investering die je nodig hebt om je huis te isoleren verlagen.

 

Als je twijfelt of het de investering überhaupt waard is, bedenk dan dat een geïsoleerde woning zich in de loop der jaren terugverdiend. Je zult immers aanzienlijk lagere stookkosten krijgen. Bovendien kun je in de toekomst je woning eenvoudiger verkopen, doordat mensen nu eenmaal meer interesse hebben in een goed geïsoleerde woning, dan in een oudere woning met allerlei ongemakken.